FADHILAT MENJADI WANITA ISLAM
1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelakiyang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susubadan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yangdiberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam
syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati
anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan
suaminya akan memasuki syurga.

24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala80 tahun ibadat.

Pandangan: Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk
menjejak Syurga.

Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup
dalam kejahilan?

P/S :reNung2 kanLah kiTa bsaMa ye...

-daa-
Labels: 6 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
vOlcAno...............
haih.................haih..............haih....(nada mengeluh ye..) haih...............tensen2 2 minggu kebelakangan nie...mmg mnguji kesabaran betul la!!!!n hari nie memang aku xleh tahan dh...siap di akui oleh pija n yan tahap ktensenan aku...betul kn pija (amboi siap angguk2 kepala lg...hehehehehe)de dak arab nie dak master co researcher aku sgt la........haih...haih....SENGAL!!!!!mukin itu perkataan yg sesuai tuk dia kot...yg penting aku rase x sabar2 nk start master coursework nie coz aku akn lari dr labwork..hahahahaha..pepon nk la dptkn result dlu b4 blah kn....=) so skrg tgh chaiyo! run test...yg aku geramnye,sket2.."zila,can u..." pas2 "zila,how can i..." jap2 "zila,how to...." SENGAL! smua benda xtau buat even nk prepare solution pon,aku dh siap bg resipe...dia leh tanya aku..."zila,do we need to weight the chemical?" haih....nk kt dak kecik umur dh 32 thn,laki org n bapak org dh...2 pon xleh pk dgn rasionalnye...SENGAL!memang aku x selesa la wat keje klu berdua je...sbb mula la dia nk bmulut manis!!!!ooooo alergik aku taw!!!SENGAL!pas2 siap blagak wat keje,pantang tol aku org mkn chewing gum time wat keje...mcm sempoi giler je...relax nampak!!!SENGAL!dak2 LEMBAB giler wat keje...memang aku pk 10X la klu nk soh dia wat pe2...pilih slide pon sejam...pe kes?SENGAL!pas2 mula la kalut,nk label slide lak...adeh....SENGAL btul la...tue nga aku la...
td aku siap sound dia dh...ingat dia tue sape...nk brg main order je!!!kalau brg yg dia nk tue xdpt mula la desak2 org...td siap desak2 peg sains...amboi!SENGAL...last2 aku sound..."be tolerate,u need 2 understand...n blah3..." aik!leh lak tanya nape org akn marah kt dia???dh ko tue ngok sgt!xreti bahsa!!SENGAL!!!!!..........isk,ntah brp byk SENGAL! dh aku bg kt dia....hehehehehe
kemain konon nk mek hati aku blk...dia kt ..."zila,i can't imagine when i come to the lab..n u're not around.." eleh!gelabah la tue takut xde org leh tolong dia..byk cantek!!!sendiri punye keje,sendiri buat la!!!SENGAL!!!!
ok...cukupla tuk kali nie...dh lega sket,sok dia wat hal lg,siap r ko!eh,bkn korg tp dak SENGAL! tue...opps,sengal lg...heheheheeh


-daa-

0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
18 vs 29
smlm aku marathon tgk drama korea...heheheheheeee...plan sebenarnye nk wat labwork tp atas sebab2 yg xdapek den nolong,tunda ke ari ini...hehehehehee.so pe lg,isi masa lapang yg bharga tue kn...aku de byk lg stok2 drama korea yg menanti tok dimarathon kn...citer nie 16 episod je...kira minimun drama korea la....
best gak citer nie...n mulala aku pon dok pk klu aku kembali ke umur 18 thn...hohhohooo...nsb baik x umur 29 thn lg....sukenya kt heroin dia n cm bese r xsuke giler kt 2nd heroin...hehehee...
sesape bminat tgk r citer nie...best!2 je leh aku komen...=) btul la best!!!
OST dia pon best,sodap didengar....nt aku jupe aku tampak kt sini...=)

Hwe Chan yG kekadang 18 thn,pasTu jap2 gie jd 29 thn Lak...cute jer dia nie Cm Aku...ahaKs!

herO n Heroin

si JelaTanG yg MenGganggu idup Hwe Chan...siaP nyamPah aKu tgK pelakon nie...emO2

Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
TipS MengeNaL Diri SendirI melaLui TarikH LahiR
Adakah anda cukup mengenali diri anda sendiri? Ikutilah tips yang telah dibuat oleh Dato' Dr. Fadzilah Kamsah melalui kajian beliau.
1. Pemimpin
2. Lembut
3. Kemas (cerewet)
4. Rajin
5. Boleh berbincang
6. Angin
7. Patuh
8. Bisnes
9. Glamour

Contoh: 20 Mei 1981 (20 05 1981)
Langkah 1:Mula-mula lihat kotak pertama, iaitu 20. Tambahkan setiap angka, 0+2=2. Untuk kotak pertama nilainya adalah 2.

Langkah 2:Kemudian campurkan kesemua angka yang ada, 2+0+0+5+1+9+ 8+1=26
Jika hasil lebih daripada 9, campurkan lagi angka-angkanya sehingga menjadi satu angka sahaja,2+6=8

Langkah 3:Campurkan hasil dari Langkah 1 dan Langkah 3,2+8=10
Jadikan satu angka sahaja,1+0=1

Langkah 4:Selepas itu lihat jawapan di atas, maka jawapannya adalah...
2. Lembut
8. Bisnes
1. Pemimpin

Maka anda sudah mencerminkan diri anda sendiri. Mungkin sifat-sifat ini ada dalam diri anda tanpa diketahui dan mana tahu mungkin satu hari nanti dengan sifat ini anda akan menjadi orang yang berguna...

caM besT je,Aku dH trY,cubA korg teKa pe Aku dPt...heheheheheeee...seLamat meNcubA...=)

-daa-
Labels: 1 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
heRe ComE de UpDatE
laMe beNor ke aku X update nie smpaikn cik Meh dok suh update nie....hehehehehee.rindu kt aKu ek MeH...byk2 bsabor yEr....
UpDatE perTama :
aku nk haBaq mai kt hngPa smuA...Si HiJauKU teLah dceDeraKn leH Si BiRu miLiK sapE tah...si BiRu DurJaNa tue Just tggLkN caLItan caT je kT si HiJau Ku yg SGt,sgtLa tidak bsaLAh saMa seKaLi...okaY...
de kE patuT lanGGAr keTe aku kt tmpT parkiNg...tgH si HiJauKu beristiRehaT gitU....ciS sunGgUh si Biru itU....keSiaN si HiJauKu.....huhuuUHuUUU....bis buMper dEpaN keMeK n PlaT no PataH....cis2!...Cis sunGguH!
nasIb Bek Aku dH anTar ICU Si HijaUkU itU...kemBaLi bsiNar...xDe tandA2 peNah saKit pon...n NasIb baIk de Plat no Yg orI tuE....alhamdulillah....=)
uPdate KeduA :
akU dh SelamAt blK tgk orG menGundI....heheheheee...nape aku x ngunDi????sebaB aKu x mdaFtar...huhuhuuu...yE,akU tau..akU x paTut waT cmtU...
neXt elecTioN la nmPknyE....tunGGuUUuu....besT keliK kG,tgK peranG poster.hehehee.yg Best kt keLate nie...dE poster kata2 gitU...memanG banTaI gelaK je bc posTer2 tuE...rugi LaK x meK gmbO....
tuE je koT,upDatE aKu yg AgaK besT bG aku laa....
-daa-
2 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
sPeCiAL rEqUeST
1. AsAM PeDaS MeLaKa
2. SuP
3. Kari
hohohohooOO.....seSape de ResipE besT tuk 3 benDa di AtaS tue,silA2 lA paS kt Aku ni yeR...akU kn bdK d LuaR pagaR lg...hrP tjK ajAr yEr....=)
neWaY,aKu dH brJayA buaT pudInG roTi sMlM....=)
chaiYo! ziLa chaiYo!!!!
-daa-
Labels: 4 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 

Tiap Hari SayanG

Daisypath Friendship tickers
  • Mari Mengira

    Q.U.O.T.E

    - FloaT LikE A ButterFly,Sting Like A Bee -

    Am I Happy......

    PeNjAgA DuNiAkU

    PeNjAgA DuNiAkU

    AmAnaT PeNjAgA DuNiAkU

    Dunia itu INDAH............... =) dan PINJAMAN semata2...........


    Mencuba NasiB.....

    Mencuba NasiB.....
    Mamarifqy contest

    Peace Contest

    Followers