B.A.L.A.N.C.E
dulu,tak selera makan so berat maintain dan perot pon kecik je...sekarang perot dh naik,selera makan menjadi2 tetapi......................kena kawal pulak sebab nampak gaya macam naik mendadak sangat takot lak kena buat test OGTT lak...huhuhuhuhuuu...2 kali terselamat dr test tersebut,1st time sebab Misi tersilap kira minggu vs berat so...2.5 kg naik dlm masa 2 minggu????????????terkejut gak bila MIsi ckp macam tue..rupa2nye Misi silap,naik 2.5kg dlm masa 5 minggu daaaaa...so Dr pon cancel la test tersebut...tadi check up,dah berdebar2 sebab last thursday dah timbang berat naik 1.5 kg...sepatotnye leh naik 1kg je dlm masa 2 minggu...tawakal je la....Alhamdulillah tadi Misi kata berat ok tapi urin test ada glucose lak...aigooo trus Misi gi tanya Dr nk request OGTT ke?...nasib sgt baik terlepas lagi ...Dr suruh gie buat RBG je...and its normal...heheehehehee...Misi pesan dah, jgn makan manis2 sangat...hehehehheeee...musim panas memanjang menyebabkan asyik minum ais je,so mesti la air yg bergula kn,kn...drpd jarang minum ais di pagi hari,terus je xleh menahan godaan..pagi,tgh hari,ptg n malam kat rumah pon terlebih rajin bancuh air manis sejuk....huhuhuhuhuhhuuu...snacking sekarang x layan buah-buahan dah, mesti makan kueh muih or roti...mana tak nye...hehehehehehee...siap berpesan pada En.Suami supaya control Pn.Isteri nie...lepas ni minum air batu kosong je...heheheheheehheeee.demi mu Anak,Mama akan berusaha...eceee dah start mbahasakn diri as Mama...= ) oh ya,Mama tak sabar nak tau ni si Anak ini akan bernama Adam or Alia...heheheheheheheee...dr start pregnant, Mama & Daddy (dulu Abah...recently je jd daddy...hehehehehe) dok panggil si Anak as Adam...confident giler....kekadang je panggil Alia...last ultrasound pon Dr kata macam boy...alaaaa...jgnla mcm2 je Dr..xpe sila bersabar Mama dan daddy ye...pepon semoga si Anak Mama dan Daddy membesar dgn sihat dan sempurna...insyaAllah...amin..........x sabar nk tunggu 7+ bulan untuk buat 4D ultrasound...nak tgk muka si Anak mirip siapakah...hihihihihihiiii..tungguuuuuuu..

-daa-
K.O.S.O.N.G

D5 kembali
Seperti biasa,hujung minggu yang tak lekat di rumah..heheheheheee..kali ni menuju ke KL setelah sekian lama,eh bulan 4 ari tu pun di KL...hahahahahaaaa...terasa rindu giler nak gie KL....semangat bertolak awal pagi jumaat dengan membawa hajat sendiri iaitu "Jumpa Lina di hari bahagianya " dan hajat En.Suami "mengambil gambar2 yang telah siap dicuci " hajat yg tue memang masyukkkkk......dan tempias sket2 hajat Pn.isteri untuk mengepaw en.Suami...heheheheheehee...akan tetapi mood swing pulak, so x berapa menjadi...huhuhhuhuuuuuu...itula akibat terlalu happy kan,kan.... =(

tapi sekejap je..pastu happy balik...macam x berapa betul je bila memikirkan balik masa2 yang tak berapa best itu berlaku...tup2...leh happy balik....pompuan2...heheheheehe..disebabkan perot yang memboyot (boyot ker?) so asyik pakai uniform pompuan mengandung je..dan asyik berhenti melawat toilet sepanjang perjalanan pergi dan balik...heheheheheheeee...incident nak jatuh tersembam di toilet amat serammmmmm............Alhamdulillah,jatuh terduduk je...fuh semangat! dan beberapa incident tersadung kaki....aigooo kena must be extra careful nie....debor anak dalam perot ni....

-daa-

 
 
My dear Lina,

Congrats and be happy!!!!!!!!!!

p/s: ooooo perot itu..... =)
Mari beramal =)
Surah Bacaan Ketika Mengandung ;

Surah Al-Fatihah – untuk terang hati dan kuat ingatan.
Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
Surah Luqman – Untuk memperoleh anak cerdik akal dan cerdik jiwa.
Surah yusuf – Untuk memperolehi anak cantik rupa dan cantik akhlak.
Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati.
Surah Yaasin – Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.
Surah At-Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.
Surah An-Nahl – Untuk melahir anak yang berdisiplin.

Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:
“ Bacalah oleh kamu Al-Quran, sesungguhnya Al-Quran itu datang pada hari kiamat menjadi syafaat kepada pembacanya.” (Riwayat Muslim)

Antara Cara Pendidikan Semasa Mengandung ;

■ Mengamalkan solat wajib dan sunat

■ Mengamalkan zikir

■ Membaca al-Quran

■ Mendengar muzik yang tenang

■ Membaca buku-buku ilmiah

■ Berbual dengan anak dalam kandungan

■ Menjaga adab dan emosi

■ Tidak tertekan atau stress

■ Lakukan kerja-kerja ringan di rumah sebagai senaman ringan

■ Memakan makanan yang baik di segi zahiriah dan batiniah (halal)

■ Tidak bersifat dendam, dengki, menghasut dan sebagainya

■ Sentiasa melemparkan senyuman dan bersabar


IMPAK DARIPADA SIKAP IBU BAPA KETIKA IBU MENGANDUNG TERHADAP BAYI SETELAH LAHIR ;

Negatif
Ibu bapa sering bergaduh => Anak menjadi ganas dan panas baran

Positif
Ibu bapa sering bersedekah => Hati anak lembut

Negatif
Ibu mengidam benda pelik => Petanda tidak baik terhadap sikap anak

Positif
Ibu tidak meninggalkan solat => Anak mudah mendapat hidayah

Negatif
Ibu bermain kayu tiga => Anak menjadi penderhaka dan gemar maksiat

Positif
Ibu sering membaca al-Quran => Dapat anak yang bijak

Positif
Ibu mengawal emosi => Anak soleh dan sentiasa mengawal keadaan

Tiap Hari SayanG

Daisypath Friendship tickers
  • Mari Mengira

    Q.U.O.T.E

    - FloaT LikE A ButterFly,Sting Like A Bee -

    Am I Happy......

    PeNjAgA DuNiAkU

    PeNjAgA DuNiAkU

    AmAnaT PeNjAgA DuNiAkU

    Dunia itu INDAH............... =) dan PINJAMAN semata2...........


    Mencuba NasiB.....

    Mencuba NasiB.....
    Mamarifqy contest

    Peace Contest

    Followers