Didik Anak

BERDEBAR
semalam, 19.12.12, adam fahmi genap 3 bulan...Alhamdulillah...membesar dgn sehat...24dec,selasa depan ada appointment dgn plastic surgery surgeon di husm...bila teringat date ni mesti berdebar2 sebab masa utk 1st operation,lip repair,  akan tiba...

Ya ALLAH, Ya Tuhanku...Kau berikanla ku kekuatan dan ketabahan dan...
Kau permudahkanlah urusan anakku ini...
Amin Ya Rabbal Alamin
ebm o ebm

credit to Wan Nihayah Niha from KIM....senang sket nk paham kan,kan..kan....

-daa-
Ibu-Ibu sekalian.............. =)

J.U.M.A.A.T

Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
Renungan bersama =)
-daa-
mari mengurut....


CARA URUTAN BAYI

Teknik urutan bayi adalah pelbagai. Anda boleh menggunakan mana-mana cara yang anda fikirkan sesuai, asalkan bayi suka dan selesa. Berikut adalah antara teknik yang boleh anda gunakan...

Muka


Urutan muka dimulai dengan mengusap wajah bayi ke arah kiri dan kanan dengan kedua tapak tangan.
Selepas itu tekan lembut di tengah dahi, dan buat gerakan ke samping kiri dan kanan.
Buat lingkaran-lingkaran kecil di pelipis, juga ke kawasan pipi di bawah mata.
Kedua ibu jari mengurut alis dari tengah ke tepi kiri dan kanan.
Contoh teknik lain mengurut wajah bayi:
Bedakkan pada hidung. Hidung bayi "dicolek" bedak dengan jari telunjuk ibu.
'Seterika' dahi dengan tapak tangan.
Cincin mata - buat lingkaran di sekeliling mata dengan hujung jari.
Lingkaran di pipi - buat lingkaran di pipi mula-mula besar kemudian makin kecil.
Gerakan mencubit-cubit kulit pipi.
Menempelkan telapak tangan di pipi lalu digoyang-goyangkan.
Gerakan bersiul - usahakan agar mulut bayi dimuncungkan.
Selain untuk mengurut wajah, teknik urut ini juga boleh dilakukan untuk bahagian lain badan.

Dada

Dada dipicit dengan telapak tangan membuat gerakan dari tengah dada ke samping.
Atau, gerakan membentuk gambar jantung dengan meletakkan hujung jari ibu pada ulu hati.
Cara lain, gerakan seperti membuat gambar jantung kecil di sekitar puting bayi.
 
Tangan dan Lengan

Urut tangan dimulai dari atas lengan bayi, tangan kanan dan kiri anda bergerak seperti memerah susu. Atau, kedua tangan melakukan gerakan memeras, memicit, dan memutar secara lembut pada lengan bayi.
Untuk telapak tangan bayi, gunakan kedua ibu jari anda, buat lingkaran-lingkaran kecil. Sementara keempat jari anda memijat bahagian belakang tangan bayi.
Jari bayi dipicit satu persatu ke arah hujung jari dengan gerakan memutar. Gerakan ini diakhiri dengan tarikan lembut pada tiap ujung jari.
Lengan bayi dipicit dengan gerakan menggulung dari kedua telapak tangan anda. Kemudian kedua lengan bayi dirapatkan ke badannya dan diusap lembut.
 
Kaki

Urut kaki dengan cara memegang pangkal paha bayi, lalu tangan digerakkan ke arah pergelangan kaki seperti memerah susu. atau, dua tangan bergerak bersamaan, dari pangkal paha dengan gerakan memeras, memicit, dan memutar kaki bayi secara lembut.
Telapak kaki diurut dengan kedua ibu jari. atau, buat lingkaran-lingkaran kecil pada telapak kaki.
Jari kaki dipicit satu persatu dengan gerakan memutar menjauhi telapak kaki, dan diakhiri dengan tarikan lembut pada setiap hujung jari. Bengkokkan juga setiap jari kaki bayi dan luruskan semula.
Betis diurut dengan kedua ibu jari.
Seterusnya kedua tangan membuat gerakan menggulung ke arah pergelangan kaki. Akhirnya, kedua kaki bayi dirapatkan, dan dengan halus kedua kaki bayi diusap dari atas ke bawah.
 
Perut

Untuk mengurut perut, lakukan gerakan pada perut bayi seperti mengayuh basikal, dari atas ke bawah, dengan telapak tangan kanan dan kiri secara bergantian.
Seterusnya, gerakan membengkokkan kedua lutut bayi secara lembut hingga menekan ke perut bayi.
 
-daa-

My so called BF journey
 been reading here and there about breastfeeding (BF) and breast milk (BM)...as been told "the more you read...there more you know" however there are more stuffs i didn't know...there are many Qs regarding BF and BM...huhuhuhuhhuhuu...better understanding gained when you're facing those problems..heheheheheheee...now i know that :

1. i'm an exclusively pumping (EP) mom
2. my BM containing excessive lipase (huhuhuhu...)

then, what i need to do :

1. keep pumping to make a demand and to maintain the supply---- as i can't direct feeding (DF) my Adam due to his inability (cleft lip)
2.  doing scalding to minimize the lipase problem ----always in my mind but still didn't try the procedure...my bad =(


what i've done :

1. my milk boosters : alfalfa, fenugreek's water,dates
2. power pumping


My recent concern:

1. anak susuan 
 ---to induce and increasing my milk production... tried to breastfed my 1years old niece, Damia but failed  =(



conclusion :
-daa-

p/s : my slogan should be "KEEP CALM AND CARRY ON PUMPING" =)
 not forgetting "doa" always and positive thinking...as one of my recent fb friend said " selalu ingatkan diri bahawa susu awak cukup untuk anak awak.. " so that i keep pumping eventhough the production is just so-so   =)
Yang Pertama
1.. Orang yang pertama menulis Bismillah :
Nabi Sulaiman AS.

2.. Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.

3.. Orang yang pertama berkhatan :
Nabi Ibrahim AS.

4.. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat :
Nabi Ibrahim AS.

5.. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat :
Nabi Adam AS.

6.. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah :
Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7.. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari qiamat :
Nabi Muhammad SAW

8.. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :
Abu Bakar AsSiddiq RA

9.. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah:
Umar bin Al-Khattab RA

10.. Orang yang pertama meletakkan jawatan khalifah dalam Islam:
Al-Hasan bin Ali RA

11.. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW:
Thuwaibah RA

12.. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki :
Al-Harith bin Abi Halah RA

13.. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita:
Sumayyah binti Khabbat RA

14.. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab / lembaran :
Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15.. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah :
Saad bin Abi Waqqas RA

16.. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan:
Bilal bin Rabah RA

17.. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW :
Ali bin Abi Tholib RA

18.. Orang yang pertama membuat mimbar masjid Nabi SAW:
Tamim Ad-dary RA

19.. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah :
Az-Zubair bin Al-Awwam RA

20.. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW:
Ibban bin Othman bin Affan RA

21.. Orang yang pertama beriman dengan Nabi SAW :
Khadijah binti Khuwailid RA

22.. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :
Imam Syafie RH

23.. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:
Ali bin Abi Tholib RA

24.. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam :
Muawayah bin Abi Sufyan RA

25.. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam :
Harun Ar-Rasyid RH

26.. Orang yang pertama mengadakan baitul mal :
Umar Al-Khattab RA

27.. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW:
Ali bn Abi Tholib RA

28.. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah :
Khalifah Abu Ja’far Al-Mansur RH

29.. Orang yang pertama digelar Al-Muqry :
Mus’ab bin Umair RA

30.. Orang yang pertama masuk Syurga :
Nabi Muhamamad SAW
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
DEMI JANTUNG HATIKU....
 
Maksudnya:

Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu". Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air. Sungguh tiap-tiap suku telah mengetahui tempat minumnya (masing-masing)[55]. Makan dan minumlah rezki (yang diberikan) Allah, dan janganlah kamu berkeliaran di muka bumi dengan berbuat kerusakan.

Cara-cara mengamalnya:
  • Berdoa: “Ya Allah permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk anakku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menurut segala yang telah Engkau syariatkan. AMIN”
  • Baca Salawat Nabi dan Bismillah sebelum menyusu dan mengepam.
Baca Surah Al Baqarah ayat 60 dan letakkan tangan pada payudara, usap, dan doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak aku supaya aku mampu keluarkan susu yang cukup pada anak aku sehingga sekurang-kurangnya umurnya 2 tahun. InsyaAllah.........



copy n paste dr blog mana tah, x ingat sudah...byk blog dok baca sbb sjk bersalin asyik fikir n google pasal petua banyakkan susu badan....semoga dipermudahkan oleh-NYA....AMIN...........Alhamdulillah susu badan semakin meningkat walaupon berdikit-dikit je....still x dan nak lawan demand so terpaksa top up ngan susu formula...huhuhuhuuu...sedih2...bila la nk exclusively bf ni...
my baby boy,Wan Muhammad Adam Fahmi Bin Wan Fadli sudah berumur 34 hari pada hari ini....DOB: 19 September 2012,4.40pm,berat 2.9kg with cleft palate n lip.....InsyaALLAH will be repair/opt accordingly...keluar ikot tingkap ini budak sebab extended breech...now dah 3.75kg...bagus anak mama ni..semoga sentiasa membesar dengan sehat ye....macam2 ragam bak kata Mak Tok.."baby biasa la,jap ok jap dia nk bergurau (gurau in term of xnak tido malam...nangis jap2..then nangis sampai merah muka2...) =p...tapi Adam ni memang cepat merah mukanye,mengeliat pon dh merah..Ayah Adam kata nati dh besar mesti senang nak detect time marah n malu...merah merang muka...heheehheheee....

-daa-
Aidilfitri 1433H
Salam Aidilfitri...mohon maaf atas salah silap sama ada yang tersurat atau tersirat....

-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
Ganjaran Ramadhan

Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
Adam is coming.......
Salam Ramadhan...

hari kelima berpuasa...baru blk dr check up di KK...berat trun sekilo tp Misi bising dh sebab berat sepatutnye 59kg bila msk 7/8 bln nie...skrg 56kg...hohohohohohoho 3 kilo tue nk kena melantak...heheheheehehee...bila dikira2 mengikut ptambahan berat bdn sendiri Misi kata sepatotnye dh 58kg...still krg 2 kg...huhuhuhhuhuuu.siap consult ngan Dr tp Dr busy so next 2weeks kena observe berat bdn lg..Dr kate sebab bpuasa kot berat x naik2..heheheheheee..kena start makan byk2 ni tp puasa2 ni memang mkn pon sket je sbb mkn time buka,mlm n sahur je kn...nk melantak skali gus sgt la x berdaya sbb cpt je rs perot penuh...nk mkn kerap d mlm hari asyik tido awal je,bgn2 bsahur sudah...macam mana ni ye...Baby Adam,eceeee.......kali ni leh sebut dgn yakin sebab kelmarin g scan dh nampak gender baby...yahooo....sejak2 puasa ni Adam asyik meragam je di pagi hari n tgh mlm...lapar agaknye biasa mkn kerap d siang hari....kemain gerak2 mcm x sabar nak keluar dr perut Mama dh...seram gak rs kekadang...Mama nk tido pon jd x senang dibuatnye...kesian Adam ye...xpe praktis puasa ye Adam...nt lama2 biasa la tue.heheheheee...malam tadi bz penuhkan carta gerak baby,smlm baru sempat kira betul2 10 gerakan tue...yg sebelum ni main tibai je tulis...heheheheehehehe...nasib baik Misi tak tanya lebih2 tadi.

hari ini hari gaji jd semangat online shopping pon brmula..hahahahahaha...plan nk beli tilam Adam,last2 dapat baju utk Mama lak...hihihihihihihiii....byk tilam yg comey2 dh out of stock..trus terlintas..."hai kalu pandai menjahit kan bagus..."so pendingla tilam tue....mencari set bersalin tapi xtau nk pilih yg mana...huhuhuhhuhuu...mahal gak rupenye set bersalin nie...kalu ikotkan Mak tersayang,x mkn pe2 pon just bertungku je time pantang nt...heheheheehehee.

-daa-



p/s: cancel nk scan 4D sebab En.Suami kata "tunggu keluar je la..x lama dh leh tgk nati.." ye la ye la...huhuhuhuhuuuu.
S.Y.A.A.B.A.N

Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
Adat orang mengandung
Alhamdulillah genap 7bulan kandungan ini...semalam kelik awal dr opis coz letrik xde...bolehla rest jap.hajat di hati nk ajak En.Suami gie beli baju baby tp dah tau dah pe yg akan dikata so... =(
sekian lama x main masak2,ptg kuar gie beli brg basah dgn hajat nak start masak semula (lama tue cuti masak...6 bulan lebih...heheheehehe) stressssssssss sebab bawang byk yg dah xleh guna rupanye..betapa la diriku ini tidak mengambil peduli brg2 di dapur kan,kan.... huhhuhuhuuuu.
mlm hari saket belakang lak...kebas kaki (terkesot hati dgn En.Suami sebab bg alasan ade keje nak buat bila minta tlg picitkan kaki...oh terus rindukan Mak tersayang..huhuhuhuhuu),sakit tekak(telan strepsils setiap 2 jam) dan asyik minum air masak..maka banyak kali la kena melawat toilet...sudahla nak boleh ke bangunnye,saket yg amat...terasa nak pakai pampers je....=(  macam2...dugaan..semalam tido memang x lena mana..pusing kiri,baby gerak...pusing kanan baby gerak jugak...tersepit ke si Baby?tido terlentang saket belakang pulak...aigooo...nak tido gaya ape ni?????berselimut bagai sebab
demam panas pulak...bgn pagi memang x larat mana..dah lama x mandi air panas,pagi tadi terpaksa gak sebab sejuk semacam je...angin2 then muntah air...simptom awal pregnancy telah muncul kembali...A.N.G.I.N dan saket belakang dan jalan pon dah terkedek2  eh dah tahap jalan kura2 je..sebab saket....saket di bahagian V lagi la xtau nk buat macam mana...nampak gaya kena gie mengurut lg la...bagi up sket itu rahim...datang keje hari nie memang bw cardigan sebab still terasa sejuk yg amat...mencari stoking tp x jumpa...so redha je la....mengingatkan diri sendiri supaya bersabar dan tabah mengalami kesakitan dan ketidakselesaan ini demi si Baby...

Ya Allah,Ya Tuhanku,Kau kurniakan hamba mu ini kesihatan yang baik, Kau permudahkanlah urusan ku..dan Kau peliharalah anak dalam kandunganku ini..Amin....


kalau Mak tersayang nampak nie mesti terkeluar ayat " sorang ni je la anak ko ila....kemain seksa je Mak tgk..." huhuhuhuhuuuuu...kemain tanya opismate yg berpengalaman tip2 untuk meredakan kesakitan tersebut tapi masing2 memang hanya boleh nasihatkan bersabar je la...memang macam tue saket org mengandung....

-daa-

p/s : disebabkan  hari ini hari me sakit so sila bertimbang rasa pada mereka yang berkenaan.....semoga hari2 berikut kembali sehat seperti biasa...Amin.
B.A.L.A.N.C.E
dulu,tak selera makan so berat maintain dan perot pon kecik je...sekarang perot dh naik,selera makan menjadi2 tetapi......................kena kawal pulak sebab nampak gaya macam naik mendadak sangat takot lak kena buat test OGTT lak...huhuhuhuhuuu...2 kali terselamat dr test tersebut,1st time sebab Misi tersilap kira minggu vs berat so...2.5 kg naik dlm masa 2 minggu????????????terkejut gak bila MIsi ckp macam tue..rupa2nye Misi silap,naik 2.5kg dlm masa 5 minggu daaaaa...so Dr pon cancel la test tersebut...tadi check up,dah berdebar2 sebab last thursday dah timbang berat naik 1.5 kg...sepatotnye leh naik 1kg je dlm masa 2 minggu...tawakal je la....Alhamdulillah tadi Misi kata berat ok tapi urin test ada glucose lak...aigooo trus Misi gi tanya Dr nk request OGTT ke?...nasib sgt baik terlepas lagi ...Dr suruh gie buat RBG je...and its normal...heheehehehee...Misi pesan dah, jgn makan manis2 sangat...hehehehheeee...musim panas memanjang menyebabkan asyik minum ais je,so mesti la air yg bergula kn,kn...drpd jarang minum ais di pagi hari,terus je xleh menahan godaan..pagi,tgh hari,ptg n malam kat rumah pon terlebih rajin bancuh air manis sejuk....huhuhuhuhuhhuuu...snacking sekarang x layan buah-buahan dah, mesti makan kueh muih or roti...mana tak nye...hehehehehehee...siap berpesan pada En.Suami supaya control Pn.Isteri nie...lepas ni minum air batu kosong je...heheheheheehheeee.demi mu Anak,Mama akan berusaha...eceee dah start mbahasakn diri as Mama...= ) oh ya,Mama tak sabar nak tau ni si Anak ini akan bernama Adam or Alia...heheheheheheheee...dr start pregnant, Mama & Daddy (dulu Abah...recently je jd daddy...hehehehehe) dok panggil si Anak as Adam...confident giler....kekadang je panggil Alia...last ultrasound pon Dr kata macam boy...alaaaa...jgnla mcm2 je Dr..xpe sila bersabar Mama dan daddy ye...pepon semoga si Anak Mama dan Daddy membesar dgn sihat dan sempurna...insyaAllah...amin..........x sabar nk tunggu 7+ bulan untuk buat 4D ultrasound...nak tgk muka si Anak mirip siapakah...hihihihihihiiii..tungguuuuuuu..

-daa-
K.O.S.O.N.G

D5 kembali
Seperti biasa,hujung minggu yang tak lekat di rumah..heheheheheee..kali ni menuju ke KL setelah sekian lama,eh bulan 4 ari tu pun di KL...hahahahahaaaa...terasa rindu giler nak gie KL....semangat bertolak awal pagi jumaat dengan membawa hajat sendiri iaitu "Jumpa Lina di hari bahagianya " dan hajat En.Suami "mengambil gambar2 yang telah siap dicuci " hajat yg tue memang masyukkkkk......dan tempias sket2 hajat Pn.isteri untuk mengepaw en.Suami...heheheheheehee...akan tetapi mood swing pulak, so x berapa menjadi...huhuhhuhuuuuuu...itula akibat terlalu happy kan,kan.... =(

tapi sekejap je..pastu happy balik...macam x berapa betul je bila memikirkan balik masa2 yang tak berapa best itu berlaku...tup2...leh happy balik....pompuan2...heheheheehe..disebabkan perot yang memboyot (boyot ker?) so asyik pakai uniform pompuan mengandung je..dan asyik berhenti melawat toilet sepanjang perjalanan pergi dan balik...heheheheheheeee...incident nak jatuh tersembam di toilet amat serammmmmm............Alhamdulillah,jatuh terduduk je...fuh semangat! dan beberapa incident tersadung kaki....aigooo kena must be extra careful nie....debor anak dalam perot ni....

-daa-

 
 
My dear Lina,

Congrats and be happy!!!!!!!!!!

p/s: ooooo perot itu..... =)
Mari beramal =)
Surah Bacaan Ketika Mengandung ;

Surah Al-Fatihah – untuk terang hati dan kuat ingatan.
Surah Maryam – Untuk memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat.
Surah Luqman – Untuk memperoleh anak cerdik akal dan cerdik jiwa.
Surah yusuf – Untuk memperolehi anak cantik rupa dan cantik akhlak.
Surah Hujurat – Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati.
Surah Yaasin – Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat.
Surah At-Taubah – Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat.
Surah An-Nahl – Untuk melahir anak yang berdisiplin.

Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:
“ Bacalah oleh kamu Al-Quran, sesungguhnya Al-Quran itu datang pada hari kiamat menjadi syafaat kepada pembacanya.” (Riwayat Muslim)

Antara Cara Pendidikan Semasa Mengandung ;

■ Mengamalkan solat wajib dan sunat

■ Mengamalkan zikir

■ Membaca al-Quran

■ Mendengar muzik yang tenang

■ Membaca buku-buku ilmiah

■ Berbual dengan anak dalam kandungan

■ Menjaga adab dan emosi

■ Tidak tertekan atau stress

■ Lakukan kerja-kerja ringan di rumah sebagai senaman ringan

■ Memakan makanan yang baik di segi zahiriah dan batiniah (halal)

■ Tidak bersifat dendam, dengki, menghasut dan sebagainya

■ Sentiasa melemparkan senyuman dan bersabar


IMPAK DARIPADA SIKAP IBU BAPA KETIKA IBU MENGANDUNG TERHADAP BAYI SETELAH LAHIR ;

Negatif
Ibu bapa sering bergaduh => Anak menjadi ganas dan panas baran

Positif
Ibu bapa sering bersedekah => Hati anak lembut

Negatif
Ibu mengidam benda pelik => Petanda tidak baik terhadap sikap anak

Positif
Ibu tidak meninggalkan solat => Anak mudah mendapat hidayah

Negatif
Ibu bermain kayu tiga => Anak menjadi penderhaka dan gemar maksiat

Positif
Ibu sering membaca al-Quran => Dapat anak yang bijak

Positif
Ibu mengawal emosi => Anak soleh dan sentiasa mengawal keadaan
Pejam celik.....
esok 1 Rejab 1433...pejam celik pejam celik dah bulan Rejab...pasni Syaaban...then Ramadhan....puasa2...Alhamdulillah tak kena ganti puasa sebab pecah rekod dapat puasa penuh last Ramadhan....syukur2....tapi kena praktis berpuasa sebab Ramadhan kali ini pregnant so harapan tinggi dapat berpuasa penoh jugak..Insyaallah....nak berpuasa sunat dalam bulan Rejab ini...Babyku sila beri kerjasama ye,ye..........chaiyo!

mari baca doa bulan Rejab bersama-sama...semoga kita semua mendapat keberkatan bulan ini...selamat beramal =)





-daa-


p/s: me confius nak bahasakan diri sendiri dengan babyku macam mana...En.Suami awal2 lagi dah bahasakan diri as "Aboh or Abah"...sekarang asyik nak berborak2 ngan babyku tapi kelu nak bahasakan diri apa...huhuhuhhu..."Umi.......Ibu...Mama....Mak....Mummy..." mana 1 best????????????
Sudah Cukup Sudah - Nirwana Band

lama x melayan lagu..............heheheheheheee

-daa-

Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
Manfaat bersama =)

-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
getaran halus...nyut2....yang membahagiakan...auw puitis nye...hehehehe
hari ini antenatal check up for week 20 ....tersangatla lama tunggu giliran jumpa Dr....b4 ni lama jugak tp x selama ini...x sabar sbb kali ni nak scan kn,kn...heheheheheeeee.....seorg makcik yg temankn anak dia dtg check up newborn bertanya..."pregnant berapa bulan?" me jawab "masuk 5 bulan dah.." makcik terus tengok perut...."x nampak perut pon,kecik jer..." me sengih2 je....masa marking paper last week pon ramai org tanya dan hairan bila kata dh 5 bulan sebab perut x besar mana....sama kita....(bkata pada diri sendiri..) kekadang terlupa tengah pregnant sebab perut buncit sket je dan xde alahan...nasib baik ada kawan2 yang prihatin, selalu ingatkan turun tangga hati-hati...siap ingatkan suruh makan 4 kali time di office sambil diorg tumpang sekaki..baru selera nak makan...eceee....bab sound time order nescafe memang pantas la diorg nie...tapi nak jugak sebab mengidam....heheheheheheeee...alasan...=p
macam duduk hostel dah...hehehehehee..balik rumah makan lagi 2x bersama En.Suami....tapi last week memang makan banyak sebab duduk terperap di hotel,memang 6kali la makan sehari...terus perot membuncit ngan jayanye...tapi pastu trun balik sperti biasa...tapi last 2 days barula perot naik tak turun2 dah...yay!berjaya membuncitkan perot...barula nampak macam orang pregnant....heheheheheee...itu pun kalau pakai t-shirt nampak la...hahahahahahaaaa...x sabar nak balik,nak tayang perot kat En.Suami....(mood happy sebab buncit ada "isi"...kalau tak,mesti tension nye...hahahahahaha)...En. Suami pun kata "hah...baru la perot mengandung nie....." mesti beliau jugak baru tersedar nak dapat baby dah nie =)

tadi check up,misi tanya "dah rasa baby gerak2 ke?" me jawab "tak tau la saya....." heheheheeee...time buat ultrasound dgn Dr pun kata x tau...sekali scan Dr kata " baby awak dah bergerak2 nie..." siap misi tokok tambah lagi..."aktif nie baby berenang..." dan2 la bertanya dengan muka naifnya.. "Dr,dalam 2-3 hari ni,saya pernah la rasa or dengar kot,bunyi lup2 sket takpun mcm berdenyut2 gitu...tanda baby bergerak ke tue?" Dr tanya "awk rasa ke dengar?" me buat muka blur je....hahahahaaa.   "bunyi baby awk la tue..., 1st baby memang macam tue,ibu tak pandai nak bezakan...nati dah besar lg ketara pergerakan baby... " Alhamdulillah....senyum meleret dibuatnya...rasa happy sangat...tapi gender still x nampak,next ultrasound lak kena tunggu week 30....habis check up terus citer ngan En.Suami,siap nak dengar sendiri lak dia...nati2 kat umah leh tekap telinga kat perot,tempat awam mana boleh...heheheheehee....sekarang tangan asyik berada di atas perot je....jap2 pegang perot sampai En.Suami jeles...hahahahahahaaaaa.


-daa-

p/s : EDD telah bertukar... 25 SEPTEMBER 2012  =)
Melatih Diri

Setiap kali anda sakit hati, geram, menyampah, meluat atau tidak puas hati, maafkan sesiapa sahaja yang menyakitkan hati anda. Maafkan semaaf yang mungkin. Kemudian lupakan selupa yang mungkin. Ia sukar pada peringkat awal, tetapi apabila sudah berkali-kali melatih diri dalam sehari, ia akan menjadi tabiat anda. Lama-kelamaan, membentuk anda jadi insan pemaaf.

-SM-

Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
ah sudahhhhhhhhhh...
sejak minggu lepas asyik terasa rindu je dan tak sabar.....rindu nak tengok baby dalam perut ni...rasa nak buat ultrasound hari2 je....heheheheheheeee..tapi bersabar sebab 7 Mei ni dah ade appointment kat KK.....asyik dok baca pasal pregnancy progress nye penangan la nie dan sebab perut dah buncit tak turun2....heheheheheeee...sekarang asyik skodeng photo2 dalam fb adik beradik yang dah ada anak,paling suka tengok gambar anak-anak buah ni time diorg baby2 dulu...happy sangat...ahhhh, rindu nak kelik Kb,nak gomol2 si damia montel tue...kemain ibunye kata damia skrg suka gelak memanjang...geramnyeeeee..........nk cubit pipi gebu damia... =)
sudahlah datang kerja hari2 pon takde keje mana nak buat...memang jap2 tgk fb je....hahahahahaha...pastu mula la rasa rindu kat En. Suami di rumah tue =p ...siap check jam berkerja cukup tak supaya boleh balik awal hari khamis tapi still x leh balik KB...huhuhhuhuhuuuu...terasa berkira sungguh bila dok kira jam berkeje nie...heheeheheheheeee....

-daa-

p/s : rasa x sabar nye...kena gi scan before ke KL next weekend....yay!!!!!! =)
D.U.N.I.A
tido awal semalam + terjaga pukul 2 pagi + tgk tv + ade dokumentari pasal kes radiasi di Jepun time tsunami dulu + sgt simpati dgn nasib mereka yg terlibat + negara maju pon menindas rakyat sendiri bila kena bencana + sedih dan rasa takot.

Ya Allah, Kau lindungilah kami daripada sebarang bencana dan Kau rahmatilah kami di dunia dan di akhirat. Amin.

-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
Dengan Penuh Keyakinan...heheheeheeeee
-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
GTO????
The MEDIOCRE Teacher TELLS
The GOOD Teacher EXPLAINS
The SUPERIOR Teacher DEMONSTRATES
The GREAT Teacher INSPIRES


-daa-

Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
16 minggu =)
last week antenatal check up and buat ECG...Alhamdulillah Dr kata ECG normal...siap tanya kenapa Dr sebelum ni suruh buat ECG nie...hai dh Dr tersebut tak dengar denyutan jantung saya, nak kata mcm mana lg...buat debar org je Dr tersebut...heheheeheee...sepatutnye kena buat ECG je alih2 Misi suruh buat check up gak,alang2 dah dtg katanye....so next check up sebulan lg....tu pon siap kauntim ngan Misi sebab kena outstation ke KL nati...Alhamdulillah Misi yang handle me baik2 je...tapi serun gak sebab ada Misi sorg lg tue muka kelat je ngan sorg mum to be tue...sama2 kelat lak pendek kata...agaknye de history antara diorg...jgn tempias kat me sudah....Misi saya aka Misi Hasni tolong kekalkan sikap prihatin akak ye... =) baru la tenang me pi check up...xde lak takot kena bebal ke pe....heheheheehehe....

berat turun sekilo n Hb pun turun...alasan menenangkan hati ' demam panas kan 3 hari tue..so x mkn mana " logik2...heheheeheh.so kena menelan iron tablets....dan vitamin2 lain...folic acid yg sebelum ni pon jap2 skip makan...ni tambah lg 3 benda nk kena telan....hohohohohoo...terasa macam saket apa je...bak kata En. Suami..." saket buatan org la..." amboi2....siap paw pil vitamin C Pn.Isteri lg...kekonon tlg mkn kn la ye...nasib baik sumber vitamin C me cukup sebab sokmo makan fruits for snacking...heheheeheheee...perut pon tak besar mana skrg sampaikn En Suami ghisau..siap suruh gi scan lagi..takot hilang katanya....mana de mcm tue la abg syg oi....rasanye b4 ni mkn banyak so lambat or payah nk hadam kot tu sebab perot besar sket + ngan perot semulajadi me...heheheheeheee...lps demam panas ri tue memang perot flat sket...buat takot org je En.Suami nie...sampai terfikir gak dibuatnye....xpe2...tunggu next check up skali ngan scan nati...sabar2....mudah2han normal dan sihat hendak-NYA.


setakat ni dh 2 kali muntah yg truk,pertama kali time demam panas kat umah Mak,siap de penonton setia bertenggek kat pintu bilik air lg...Atirah & Aeril....kepochi sunggoh Aeril siap lari ke En. Suami bagitau Cik Ila dia muntah2...latest muntah dlm Si Hijau time nak gi umah MOk sabtu lepas...terlebih mkn kot kat kenduri b4 tue...penuh 1 plastik,buang semua la yg mkn tadi tue...En. Suami relaks je sebab tgh driving so dia tak tgk mana,sekali tgk...hahahahaahaha...siap bukak tingkap sbb terasa nak muntah sama la tue....luckily ade plastik standby dlm kete tue....sampai2 umah, Mok suruh mkn lg...ayoyoyoooo baru buang td...makan mempelam apple yg selama ini ditunggu2 je....nikmat sunggoh,siap kait tuk bekalan di rumah sendiri lak....amek sikit je sebab weekend ni pon x balik Kb so leh gi amek mempelam lg...heeheheheeheheeee....

x sabar nak kelik KB nak request Mak masakkan nasi impit kuah kacang...asyik teringat2 je skrg...En.Suami biasa la...x paham jiwa sgt...siap kata byk je pepagi jual kat KT nie...me nak yg Mak punya la.....huhuhhuhuuhhuuuuu...tapi hujung bulan baru planning nak blk b4 gi KL...lambatnye lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....


-daa-

p/s: dilema bila org tanya "dah berapa bulan or berapa minggu" sebab me tak tau mana so main agak2 je siap refer buku merah tgk Misi punye notes...heheheheehehee...
How about you?

Lazy + Patient + Elegant + Peaceful = Me


-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
C.I.N.T.A.K.U
mood manisssssssssssssssssss.......sgt la...heheheheee
-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
MARAH
last week minggu cepat marah pada org............slalu leh je control dan lepaskan dengan membebal dpn rakan sekerja tapi incident minggu itu amatla tak dapat dikawal...huhuhuhuhuhu.

Kes pertama:

take over CLA class student year 1 because lecturer nye de class ngan student year 2....naseb baik siap sarapan dh trus gi computer lab....percikan pertama : students bising2 after lecturer keluar...amboi2 ingat kita kat depan ni siapa agak nye.....percikan kedua : seorang student dengan selamber badak keluar dr lab without any permission dan tak kembali pas sudah....kurang asam!!!!!!!!!!!!muka dah terasa panas2....sabar2...sambil letak tangan atas perut....percikan ketiga : lagi setengah jam nak habis class suruh la budak2 nie hantar ke depan kalau dh siap...tup2 datangla seorg budak ni ke depan...sekali hantar 3 papers...disebabkan memang tgh panas tue maka dengan selamber nya menegur....'nama awak siapa?...ok,lagi dua ni hantar balik pada tuannye,suruh diorg hantar sendiri!..."sambil control muka...heheheehee...so dtg la 2 ekor lg tue hantar sendiri...siap sound 'thanks...ingatkan xde kaki dh td...'...hahahahahaha......percikan keempat: seorg budak hantar papers lg...oooo hantar sekali untuk budak kurang asam tadi...'ni siapa punya?oooo budak tadi tue...kenapa dia keluar x bagitau saya?buta ke x nampak saya kat depan ni?' terpaksala lepaskn pada kwn dia yg baik hati berniat nak tolong kwn nye yg kurang asam itu...'saya taknak terima paper dia nie,suruh dia hantar sendiri pada Dr.L' siap tolak tepi lg paper tersebut...tapi budak ni punya la sengal x ambil balik paper budak kurang asam itu...biar je kat meja tue...muka bertambah panas....percikan kelima : percikan ketiga berulang kembali...tapi kali ni lebih panas...tertolak paper jatuh ke lantai...so dtgla tuan punya kertas mengutipnye di lantai itu...sound la pe lagi 'benda senang pon awk nak suruh org tolong...'buat muka seposen lak budak nie...ah,geram2.....memang panas la sepanjang pagi itu...naseb baik ptg nak balik KB dh....heheheheeheheeee

Kes kedua:

tengah beratur untuk withdraw duit di ATM Maybank tepi Pantai Timur...tup2 org bank masuk tuk check ape tah...ok relaks jap....tup2 datang 2 org perempuan sengal bersama sorg budak perempuan yg perasan comel dtg bertengek depan pintu ATM....berniat baik dengan berfikir diorg nak rase aircond kot sebab panas time tue....borak2 bersama En.Suami...meletus sudah dan terlafaz la..."sengal punya perempuan!...." terkejut En.Suami...heheheheeee...mana taknye dgn selamber perempuan sengal yg muda sikit tapi still tua dr me masuk withdraw duit selepas org bank keluar dr bilik ATM tue....sedangkan time tue me pon dah sama2 bergerak nak masuk.....tersentap kot perempuan sengal yg tunggu kat luar tue sebab terdengar apa yg me cakap...ah,lantak la...xde sivik punye org...trus membebel dpn En.Suami sambil kata kuat2...'dia ingat kita buat pe kt sini,melepak?'...terus menjeling budak perempuan yg perasan comel yg tgh main2 ngan pintu ATM tue...kalu boleh nak jeling sampai menangis la budak tue...rasa geram yg amat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! terpaksa la En.Suami menenangkan...hehehehehehee

kesimpulannya:

semakin cepat naik angin sekarang...jadi jgn cari pasal ye....heheheheheee


-daa-
R.I.N.D.U

-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
Hobi baru
hari ini hari lapar sedunia saya...(beria sunggoh)....mana taknye asyik rase lapar and of course makan la jawabnye....pagi mkn roti canai telor,pukul 10 lebih makan nasi lemak,pastu lunch mkn nasi...then mkn buah lai...bru jap td mkn kek pisang...still lapar je rasa....terasa nak makan macam2 tapi En Suami xde..huhuhuhuuuuu...kalu ada pon mesti dapat gelaran "mengada2..." sampai hati ngata kita gitu....heheheheheeheee..minggu ini berkampung ngan geng2 bujang je...thanks ye Alia bagi tumpang umah dan kete skali.... =) nak ajak Alia gie beli roti sosej la blk keje nati...hehehehehehe

tgh planning nak mitak cuti balik KB time cuti skolah nie...rindu nak tgk Hayfa....si botak chin....tapiiii........sifu xde so practical nt mcm x ckp org je nk handle....tapi hati saya sudah berada di rumah...huhuhuhuhhuuuu....balik KB nk request Mak buatkan roti jala...ayoooo terasa lapar sudah....tgk KFC rasa nk mkn tp x trbeli pon...time trtgk je rasa teringin...last2 mkn nasi seperti biasa...heheheheehee.

oh lupa nk citer pasal hobi itu "SNACKING" namanye...disebabkan asyik lapar je so mcm2 la stok makanan di atas meja di pantry office nie...tp asyik2 mkn buah-buahan je sebab x lalu nak kunyah2 biskut nie.....kismis pon mkn sket2 je....makanan depan mata terasa tak selera je tapi bila fikir nak makan ape, pon x tahu...tolong saya....nak makan pe ni bg rasa x lapar...lunch pon boleh makan nasi sket2 je sbb mkn byk nati senak perot lak....mcm2 kan...patotla En Suami kata mengada2....huhuhuhuhhuhuhuuuuu.......

-daa-


Macam2?
Februari 2012 :

setelah mengalami loya2 trus chek walaupon tau dh lewat period tp still buat dek je sebab memang slalu lewat.hehehehehee..ALHAMDULILLAH.............sudah scan tapi still xleh nk confirm berapa minggu....huhuhuuuu...xpe2 sabar2....tp Dr kata kecik lg tue...plg x best lupa nk mitak Dr print ultrasound nye gambor tue....huhuhhuhuuuu..xpe la next time...simptom pertama adalah ANGIN....senak perut dan sakit dada pasal angin nie nasib baik x naik angin dibuatnye...heheheheeee...


Mac 2012:
THESIS SUBMITTED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ALHAMDULILLAH....berjaya jua submit thesis setelah macam2 dugaan dan cabaran sepanjang writing nie...tukar main SV la, extend sem la....uih,mcm2 ngan ragam SV baru lg....sangat2 bersyukur dan lega bila SV baru kate 'ok,do the correction then submit your thesis..' thanks Dr.... =) lega sket je sebab ada viva untuk ditunggu..........ntah berapa lama la agak nye nie...mitak2 la cepat,jgn la mcm kes kekwan yang lain semua tunggu viva >6 bulan...ayoooo....
simptom baru sudah keluar....penghasilan air liur yang berlebihan...huhuhuhuuu.asyik ulang alik pantry je,meludah....nampak gaya kena siap sedia plastik la gie memana nt....blk keje smlm senyap je sbb dok tahan nak buang air liur nie...sampai umah trus tuju sinki....huhuhuhhuuu...
dah scan fot the 2nd time.....nampak sket la baby,so Dr kate sudah 10 minggu tp still suruh scan lg tuk confirm kan lg another 2 weeks...so xpayah la buat buku merah lg...heheheheeee....kalu betul 10 minggu mean 2 .10.2012 bakal bersalin...bersalin????????takotttttttttttttttttt....

-daa-


p/s: harap En Suami tersayang bersabar melayan kerenah Pn Isteri ini... chaiyo!!!!!!!!!!!!

M.U.S.L.I.M.A.H
RENUNG-RENUNGKAN......... =)

-daa-
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
fatigue or malaise??????????
just finished the vetting session with headache,planning to relax through facebook but.............BANNED already...huhuhhuhuhu...lots to do but couldn't make it in this condition.need to try other solution to ease the brain and mind...and now end up with a cup of coffee ice and my dear blog... =)

-daa-




p/s: sometimes i wish i am a housewife...hehehehe
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 

Tiap Hari SayanG

Daisypath Friendship tickers
  • Mari Mengira

    Q.U.O.T.E

    - FloaT LikE A ButterFly,Sting Like A Bee -

    Am I Happy......

    PeNjAgA DuNiAkU

    PeNjAgA DuNiAkU

    AmAnaT PeNjAgA DuNiAkU

    Dunia itu INDAH............... =) dan PINJAMAN semata2...........


    Mencuba NasiB.....

    Mencuba NasiB.....
    Mamarifqy contest

    Peace Contest

    Followers