ID NuMbEr
yatta!!smlm aku dh dapatkn ID number tuk si HiJau kU...=) prkenalkn...
WQX 5877...=)
sila la bg laluan ye kt si HiJaU aku ni nt...jika btembung jGn ciUm dia lak yE....hehehee...hon xpe...orait,nk p dgr diskuC statiStiK....heRe we comE Prof BaHar...=)
Labels: 2 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
aKiBaT tiDaK SabAR
cm tajuk citer hidayah lak...tp xseram la,so donwori....smlm cuti thaipusam...
aku p tgk wayang citer game plan...best giler!!!xrugi la tgk tp xbest sket sbb tumpuan aku trganggu dek pgln telepon...isk...kacau tol....tp itu pnggln brita gumbira....=)
ada pro n con la....ypg pro nye aku sukses tuk dptkn ia...yg con nye akibat xsabar tue la...aku kerugian rm100...huhuhuhuuu....tp yg lg pro nye,aku dpt rm800...=) kira back up blk la yg rm100 tue...
yahuuuu!!!!!azam pertama 2008 yg trcapai...=)
dan glemer la aku smlm setelah menurunkn autograf dlm 11 kali klu xsilap...
de moral of de stori...aku kena blajo sign yg tetap kerana aku de mslh bab2 signature nie,syik brubah2 je...rs nk guna cop jari je..leh x?cm mak aku lak...org dulu2....heheheheee
neway slamat dtg "si HijAu kU "
Labels: 2 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
cUsteMer RitE
tension2...xsabar2 aku nk post entri nie...guyam yg amat!mmm guyam tue geram yer...smlm aku p 1 kdai kasut nie...beli sandal jer....n aku trus pkai pas kuar dr kedai tue...p putra beli tiket uyun then p mkn kt haslam...then blk umah....time dok dlm lif tue la baru aku trperasan....cis sungguh!bunga sandal sebelah kanan tue dh tcabut...aku siap trun blk ke bawah...dgn hrpn kot2 bunga tue jatuh kt tmpt parking...tp xde...n mula mengadu pd tmpt mengadu aku....huhuhuuuu...naseb baik aku tgerak ati nk tgk resit sandal tue..."exchangeable within 7 day with original receipt"....pe lg trus ngadu lg...nk p tukar...heheheeee.naseb baik tmpt mengadu xsmpai umah lg,so dia dtg umah aku blk...sayang punye psl kn...=)

ondeway tue aku pun siap tbayang2 gak2 kt mana la jatuh bunga tue....hampeh tol bru beli dh cabut...adakah aku yg ganas???tidak sama skali kn...=p

n lucky me kdai tue xtutup lg...pe lg nga muke sedey aku p ngadu kt salesgirl dia "kak,sandal ni bru sy beli td tp bunga dia dh cabut..." dia mtk resit aku pon bgla then p kt tokey dia...aunty tue pon tgk la sandal aku tue n bsoal jwb sket...aku citer la pe yg benar jer...auty tue kata "xboleh wat pe nie sbb bunga tue xde,kalau ada,boleh gam kn blk..." dgn tangkasnye aku menjawab "kalau bunga tue ada,saya sendri leh gam blk...masalahnya xde..taktau jatuh kt mana..lgpon saya pkai skejap je dlm sejam lebih...dh cabut bunganye...xde kualiti la nie..." dgn muka sedey...spatuttnya nga muka marah tp aku dh penat seharian tue...aunty tue kata lg "xboleh tukar sbb sandal nie dtg in pairs xde ganti bunga2 nie..." bis tu cmne nie?aku tanya aunty tue...nga slumber badak je aunty tue cabut bunga sandall sebelah lg tue...siap tjk kt aku..."u kalau pkai kosong mcm nie x boleh ke?"cis,krg asam punye aunty!!!!(dlm ati aku je tue...) nk je aku jwb,aku beli sandal ni sbb bunga tue la ngok!
bengang tol aku nga aunty tue!!!!tp cm xde pe leh buat lg so aku pon nganguk je nga sedeynye...kuar dr kdai tue smbl buat bunyi guyam2...=(
aku tanya tmpt mengadu....sedey kn....mestila sedey...jwb dia...mana x sedeynye dh dia yg blanja aku sandal tue....heheheheee...kitorg pon blk la yg sedey n kepenatan...=(

parking lot

tmpt mengadu : boleh je nk suh kak ni buat blk bunga nie...reben cmni dia ada...
(sambil mbelek2 bunga yg dcabut leh aunty td...)

aku : ni bnda bulat2 nie,cm guli ni nk crk mana????

tmpt mengadu : ala leh crk kt kdai "Cinta".....
(tue kdai brg2 jahitan ye di kayB)

aku : susahla nk crk yg sama nt lain2 lak...mana cantek....

tmpt mengadu : btul gak tue...pkai je la kosong2 cmni ye....
(dgn senyuman tue...cair r sket ati aku neh...)

aku : ye la...nk mcm mana lg kn....
(dgn muka sedey n suara yg sayu....huhuhuu)

tmpt mengadu : tp kn...leh gak kita crk reben kecik2 tue tampal sini....
(dgn trsengih2...)

aku : ye la........
(saat 2 aku tau dh dia nk start merapu...)

aku trus naik atas pas2 setelah dh krg sket rase tension tue....terima kaseh tmpt mengadu...viva luv U...=)
siap ngadu lg kt housemates b4 msk tdo smbl mbelek2 paperbag kdai kasut tue...paperbag je cantek,produknye????hampeh!!kedai kasut aily d TS,3rd floor...aunty yg slumber tp kejam!!!guyamnye aku....
aku bc resit tue lg "please come again..." sorry,xhengin dh aku dtg lg!!!!...ye,aku memang manusia pdendam...
1 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pd Hari Asyura (10 Muharram aka 19 Jan 2008)
1. Melapangkan masa / belanja anak , suami & isteri2
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itulafaz niat : ' Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala'

9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : ' Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala'
Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca 'hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru'
fadhilat - Tidak mati pada tahun ini .

13. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa
Niat - 'Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala'
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka .

Insya'allah..Semoga Bermanfaat Dan Dapat Dipanjangkan Kepada Yang Lain-Lain.
Labels: 1 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
BILA AKU SUDAH TIADA....
fav song tuk bln jan'08...=)
Bila, aku sudah tiada
Simpan semua lagu ku
Jangan di tangis selalu
Mungkin, itu sementara
Bila jumpa penggantiku
Jangan dilupakan aku...
Pagi itu indah seperti biasa
Tidur yang lena terhenti di sana
Layap kuyu masih tak terdaya
Bukalah tingkap mu curahkan cahaya
Siapa sangka
Bila tiba masa kita untuk pergi selama
Takkan terduga
Jika saat ini tuhan tentukan aku lah orangnya
Bila, aku sudah tiada
Simpan semua lagu ku
Jangan di tangis selalu
Mungkin, itu sementara
Bila jumpa penggantiku
Jangan dilupakan aku...
Gelak tawa tangisan hiba
Kenangan kita masa di dunia
Alangkah indahnya jika
Kita mampu hidup selamanya
Siapa sangka
Bila tiba masa kita untuk pergi selama
Takkan terduga
Jika saat ini tuhan tentukan aku lah orangnya
Bila, aku sudah tiada
Simpan semua lagu ku
Jangan di tangis selalu
Mungkin, itu sementara
Bila jumpa penggantiku
Jangan dilupakan aku...
Labels: 0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
gathering at tila wedding's day...=)

pengantin perempuan...NURTILAWATI aka T-la...=)

barisan dak pompuan biomed yg memeriahkn majlis...=)


cuba cr persamaan dlm 2-2 pic nie...ye btul,nmpknye azie suke posing cmtu...heheheheeee.trademark ke azie...

bgambo bersama raja sehari...=) sweetnye,pinky2...


bsama nani yg still comey2 gitu...=)




sekali lagi,Z-Z beraksi...hahahaaaa

nie 1st time aku p kenduri kawen kwn uni,rs truja nk p setelah trlepas kenduri taja dlu...selain leh memeriahkn mjlis diorg...leh jupe kekwn...2 yg lg best!best kn tgk rkn sebaya dh tkr status...mula yg single mingle gosip2 psl kawen neh...isssshh korg nie..aku pn sama je...heheheeee...aku kawen biler??????tunnggguuuuuuu....heheheeheee.bg mereka yg dh kawen,smoga brbahgia slalu bsama suami trchinta....=)

xsabar nk p kenduri kawen fara lak...jom kekwn,kita bkampong di kota bharu lak...sila2 dtg umah aku yer...=)

p/s : naper de byk space lg neh dlm entry nie...sape leh tlg aku???slalu cmni...guyam tol...





0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
akU sukE gmbO nih.....

aku suke gmbo famili nie wlaupun muka aku xnmpk lindung dek ikhwan...=)

saje posing nga uyun

pose bsama pengantin yg dh suam2 kuku skrg nie....heheheee


my lovley sis


ceh,diorg pose cute2 lak tnpa aku...neway ptt la xcantek mana gmbo nie...=p



my truly lovely sisters....ummphmuah!!!!



kesimpulannya: aku suka bgambo n tgk gmbo2 famili...de rs rindu2 gitu...waaaa....nk blk umah....=) org d umah,rindu aku x????
Labels: 4 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
NO nAmE
sukenye...gumbiranye rs ati...=) suke2.....hepi giler...dpt besdei present dr bdk2 nie,pija,syikin,zatul n pureek ...n nora skali dr jauh..heheee..mm,bkn bdk la leh je nk jdk mak bdk dh...=p
neway,mekash brbyk sgt kt korg smua...sayang korg...ummphmuah!!haa,jgn nk tepis ye...kang dpt kt en iswadi lak..heheheee
thanks 4 mkn2 ,kad comel n plg best "si merah"...xtau nk bg nama pe kt dia kita pggl si merah dlu yer...de sesape nk bg cdgn nama pe bdk nie???sila2 jgn segan silu...=)

si merah dlm paper bag...=)

pandangan sisi si merah..=>

p/s : thanks kpd smua kekwn yg wish besdei aku...bkn tua ye,smakin matang gitu...ahaks!
0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
it's my birthday...=)
but not so a bestday...=(
tringat smbtn besdei b42 nie..time study dlu2 tue...

i'm officially 24yrs old...

alhamdulillah aku dipanjangkan umur oleh-NYA..dh 24 thn hidup d dunia nie...
thanks a lot for those who still remember my birthday...=) sayang korg smua...ummmphmuah!!!

n for sum1 special...ummphmuah!ummphmuah!!! (galok kn...) xsabarnye nk pkai bju baru...thanks Mok sbb pilih corak bju yg nice n cantek tue...[bakal ibu mertuaku...=) ] thanks gak to kak nie yg susah payah siapkn bju tue...[bakal kakak iparku..=)]

actually ari yg bestla tuk aku rie nie...coz ramai org sayang aku n aku pun sayang ramai org...=) ummphmuah!!!! tuk korg smua..


-daa-
1 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
dULu vS seKaRaNg
1) dulu: xde jerawat (=>)
skrg: de jerawat [=( ]


2) dulu: dgr kata (pura2 je...)
skrg: degil (eleh!)


3) dulu: pendiam (pdengar setia la..)
skrg: byk ckp (menasihati...)


4) dulu: xpkai lipstick (alergik bau..hahahaaa)
skrg: pkai lipstick dh (correction: lip ice je ye)


5) dulu: 19 thn (mudanye...heheheee)
skrg: 24 thn (bese la,xkn makin krg umurnyer)


6) dulu: belajar
skrg: bkeje


spatutnye list 10 tp 6 je dpt,will update again...=)


-daa-
2 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
aku pd hari ini...
aku dtg lambt ari nie coz tunggu umah de org nk dtg baiki paip...tp x settle gak...yg dtg tu just check siling bathroom kitorg yg leaking tue...paip x baiki lg.mcm2 bnda yg leaking...mana taknye bil air kitorg mcapai rm2++...isk3...ani rumetku siap mimpi2 bil air kitorg just rm190...kononnye k sket la .huhuhuuu.bln nie xtau la brp lak bil nye.ingatkn nk settlekn cpt tp org maintenance cm hampeh jer!kalau la aku de bakat jdk plumber kn...heheheeee

nk blk dh tp bg can la kt pija tuk mengiringi aku blk...heheheee.dia tgh busy siapkn keje sket kt nye...n aku pon isi la ms yg ade nie nga brblog.yahuuu...=) de lg,en iswadi x jwb soklan cepu emas aku tuk ari nie lg...hish,x le jd nie...tp dia pon busy labwork...kla,sabar ye,sok maseh ade.heheheee.

ari nie aku wat labwork gak tp result x memuaskn...mmmm,chaiyo!!!!usaha tangga kejayaan bak kt aku td pd abg lan...ye,berusaha la korg smua gak...

-daa-
0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
bUngA vS peRemPuaN....










p/s : hasil keje en iswadi....=)








































0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
d kaLa uJaN ini........
ujan tgh lebat2 kt luar tuh,so tbantutla mood aku nk p psr mlm nati...neway k gak leh aku brblog neh...=) lgpon de benda best nk wat...alhamdulillah dpt gak aku sample hukm td...gaya berani rempuh je aku p collect sampel td...huhuuuuu...very de sori tuk mereka yg yg tlibat....xmau dh aku melangkah masuk dlm OT tuh....huhuhuuuu
td Dr balkis msk lab bg hadiah bunga n buah2an tuk dak2 lab aku nie...dr secret admire katenye tp x pon de someone nk mtk maap nga dia...dia maafkn tp xmo lak terima adiah diorg...so pe lg kitorg la yg dapat...heheheheee...=) pepun mekaseh ya Dr....

n tetiba aku pun tlintas nk brpose nga bunga tuh,ye la jrg 2 kali dpt bunga...huhuhuuuu...last dpt time konvo ri tue...bunga lili yg telah d salah sangka sebagai bunga tulip leh sum1 tue..ntah pe2,x kenal bunga.bese la kaum adam...=p



cantiknyer bunga...yum2...

aku n bunga x dpt dpisahkan...hah?????not really la...


pija n bunga...memang xdapek dpisahkan....=)

en iswadi n bunga?????

adegan ini xboleh dikomen atas sbb2 trtentu..no komen...ye ke??? hehehehee

en iswadi....hahahahahaaa...=p

0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 
suatu masa dahulu....
ari nie aku syik nengok fs kekwn maktab ja...tue pon sbb aku trnmpk fs eni.....dh btunang upernya eni nie...bgui2...nmpknya ramai dh kekwn yg nk btukar status neh...sesape yg idam nasik minyak tue suke la....hehehehee...tp jrg r aku jupe nsk myk time kenduri kawen skrg...
dan skrg aku nk mgimbau kenangan bsama kekwn aku time skolah dulo2...=)

actually org ptama yg aku kenal time daftar form1 tue aku x ingat pon sape...sori2.hehehehee.bese la kn tue...tp org yg aku join time orientasi tue of course la bdk2 unit 10 blok 1 yakni: syue (anak tunggal yg x manja langsung...),zati (yg suka lwn ckp mak dia.hehehehe),ruhil (yg sopan santun..), lydia (x ingat ejaan nama dia cmne..tp very dramatic kenangan nga dia...), jaja (xdan orientasi pon,cool je dia neh) n elis (supplier komik aku...=> )....time tue msg2 bru rase dok jauh dr famili...tp aku rs kitorg ok je,xde la siri2 drama nangis x hengat dunia...hahahahhaaa...cuma lydia je la...hehehehee.kes trpencil.lydia la lama skali x jupe coz dia pndh maktab ms 2nd sem klu aku x silap stelah mgharungi mcm2 dugaan di maktab...mesti dak2 blok 1 engat kt lydia neh kn...=)

tue geng housemate...tau kitorg pgl unit je smua umah2 kt blok tue...bese la dok dlm kem pga,hostel x mcm hostel pon.dok umah anggota pga...aku rs hostel maktab aku la yg best kot sbb bkn dlm dorm...siap de perabot tue...best2 bak kata si ipin...=)

bile bis orientasi je,jupe lak dak2 class...de gak yg sama wing blok aku so ok la...n yg totally xsama blok nga aku gak la...dak2 laki tue ha...hooooo mmg havoc giler bila dh msk class...cikgu pon xmsk lg...kira bsuka ria la dlu b4 start blajo...aku tgk ade gak yg mmg dh geng dr skolah rendah lg,meaning diorg 1 skolah rendah tau, jiran tau sedara mara kot...aku memang totally alone la kt maktab tue...opps,actually aku de abg form5 kt situ...lupa lak aku...n of course la aku femes d kalangan seniorita2 yagn de niat trtentu thdp abg aku...adeh,tension gak coz de je soklan bijih timah diorg nk tau psl abg aku kt umah...mana leh,famili secrets....hahahahahaha.malas r citer psl abg aku tuh...ni entri tuk kekwn aku,ok...

aku dok semeja,semeja?mana muat...meja bkembar.... nga hajar kot tau nga eni memula tue...nmpknya aku maseh x hengat kenangan itu...maen belasah je...so sad...so kwn aku dlm class tue kiranya hajar n eni la tuk batch pertama.hehehehe.lelama bru la aku kamceng nga smua dak pompuan class aku tue...smbil d selang seli nga dak2 laki yg ....fuh,xdpt aku nk elaborate prangai diorg ms f1 tuh....mmg class aku,1 dailami tue syik kena aim nga ldp aka pengawas skolah...mana tak nye ader je kes yg meletus...plg hebat eni gadoh nga yasseer n kekadng nga fazrul la..mcm drama je.bis dak2 class lain busy nk amek pot.n aku cm bese jdk pemerhati jer la...walaupun ak kira besar dr kategori ketinggian la n dak2 laki time tue alahai...ketot2 smuanya tp diorng nye hot-tempered tue mmg x hengat dunia la...n aku pon ader la trkena tempias gunung berapi tue...hampeh toi...moral of de story : jgn nyibuk time org gadoh...hahahahaaa...

pjg lak entri aku kali nie...=) jom tgk gmbo la yg aku cilok dr fs diorg neh...



eni maisarah...classmate aku....leh tahan gak angin dia nie...tp dh lemah lembut rsnye eni nie skrg...dh brtunang upernya dia..aku tumpang hepi...=)


hajar...geng gi psp aku,librian la kate kan...aku yg dulu suka membaca tau...hehehehee.hajar nie ibarat pelindung aku la.....

nadiah,bestbuddy aku skali nga asha....kiranya 3 sekawan la kitorg neh....b4 neh aku just close bduet je...nga diorg nie jd trio la...=)



asha,dak genit class ak,actually de 3 org dak pompuan cute miut dlm class aku cm asha neh.... dok 1 negri tp xpenah trjupe pon aku n asha nie..besor upernya kb itu..huhuhuhuuu



p/s : adakah aku terasa tua kerana tkenangkan zaman skolah?huhuhuuuu...2008
0 jeRiTan dUniA luaR | | edit post
Reactions: 

Tiap Hari SayanG

Daisypath Friendship tickers
  • Mari Mengira

    Q.U.O.T.E

    - FloaT LikE A ButterFly,Sting Like A Bee -

    Am I Happy......

    PeNjAgA DuNiAkU

    PeNjAgA DuNiAkU

    AmAnaT PeNjAgA DuNiAkU

    Dunia itu INDAH............... =) dan PINJAMAN semata2...........


    Mencuba NasiB.....

    Mencuba NasiB.....
    Mamarifqy contest

    Peace Contest

    Followers